17. marts 2025

Regenerativt landbrugs virkning på jordbunden

JORD

Regenerative landbrugspraksisser kan muligvis hjælpe med at tackle jordforringelse, men deres effekt på jordens sundhed i en dansk kontekst mangler stadig dokumentation. Dette projekt sigter mod at afprøve og udvikle metoder til at måle og oversætte virkningerne af regenerative landbrugspraksisser på jordbunden og samtidig undersøge konsekvenserne af sådanne standardiserede målinger for landbrugs- og politisk/administrative praksisser.

Jord

Jordforringelse udgør en alvorlig trussel for arbejdet mod en mere bæredygtig fødevareproduktion og større klimaresiliens, og både intensivt landbrug og klimaforandringer er med til at accelerere jordforringelsen.

Regenerativt landbrug - et system af landbrugsprincipper og praksisser, der sigter mod at forbedre jordens biologiske funktioner - har i de senere år tiltrukket opmærksomhed. Ikke kun som en måde at minimere yderligere jordforringelse på, men også som et landbrugssystem der kan tilbyde potentielle løsninger. Imidlertid er der endnu ikke en fast definition på, hvad regenerativt landbrug er, ligesom det er uklart hvordan de praksisser, der associeres med det regenerative landbrug, påvirker jordens sundhed. Der foreligger meget lidt dokumentation om effekterne af regenerative landbrugspraksisser i en dansk kontekst og vi mangler indikatorer, der kan oversættes til brugbare målinger af disse effekter.

Tværfaglige feltstudier 

Dette projekt sigter mod at forstå, måle og oversætte virkningerne af regenerative landbrugspraksisser - blandt andet på jordens sundhed. Dermed vil projektet afprøve forskellige former for målinger af, hvad regenerativt landbrug i Danmark kan bidrage med i en større samfundsmæssig kontekst og desuden diskutere, hvordan regenerativt landbrug kan finde vej ind i landbrugspolitikker. For at bidrage til kvalificeringen af effekterne af regenerative landbrugspraksisser vil projektet bygge på tværfaglige feltstudier på udvalgte regenerative gårde i Danmark. Dette indebærer for eksempel jordprøvetagning og kvalitative interviews med landmænd og rådgivere. Denne data vil vi holde op imod politiske dokumenter, historiske kort, casestudier fra Danmark og andre steder, samt bedrifternes ambitioner.

Fire primære mål 

Ved at udforske både de miljømæssige resultater af regenerative praksisser og det vidensarbejde, der kræves for at formatere og oversætte disse praksisser til passende metrikker der kan anvendes på de konkrete bedrifter, i værdikæder og informere politik, har projektet fire primære mål:

  1. At undersøge virkningerne af forskellige regenerative praksisser på jordens sundhed og kulstoflagring i en virkelighedsnær kontekst, herunder bedrifter på tværs af forskellige skalaer.
  2. At udforske muligheder og barrierer for at oversætte jordsundheds-indikatorer til videnskabelige standarder og for at operationalisere regenerative praksisser på bedriftsniveau, herunder en kvalitativ analyse af hvilken viden der kan gå tabt i oversættelsesprocessen.
  3. At analysere hvordan nylige virksomhedsforsøg på at implementere regenerativt landbrug i stor skala kan påvirke landmænds beslutninger, idéer om værdikæder og rådgiveres arbejde.
  4. At analysere hvordan regenerativt landbrug med dets mangfoldige praksisser og langsomt fremkommende virkninger kan indarbejdes i politiske mekanismer for at støtte en grøn omstilling.

Tilsammen giver de fire mål projektet mulighed for at kvalificere metrikker for regenerative landbrugspraksisser på alle niveauer; fra marker, over virksomheders aktiviteter, til politikker, og for at analysere de mange implikationer af sådanne standardiseringer.

 

 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os på: GSC@ku.dk