Levende laboratorier
I vores levende laboratorier (living labs) bringer vi forskere, virksomheder, organisationer, studerende og borgere sammen et konkret geografisk sted for at undersøge og udvikle stærke, bæredygtige og tværfaglige grønne løsninger på klimaudfordringerne.
Hvad er et "levende laboratorie"?
Levende laboratorier, eller Living labs som vi også kalder dem, er "rum" hvor innovation og forskning stimulerer hinanden.
Living labs kan enten være fysiske eller virtuelle organisationer eller virkelige miljøer såsom en gård, en detailbutik, et lokalsamfund eller en testfacilitet. De er 'økosystemer' hvor forskere, slutbrugere, interessenter, borgere og endda byer eller regioner kan mødes for at skabe grønne løsninger i fællesskab. Målet er ofte at skabe en prototype-løsning og teste den som forberedelse til udrulning i større skala.
Løsninger skabt "ude i virkeligheden"
I GSC har vi i øjeblikket tre living labs, hvor forskere fra KU sammen med eksterne partnere skaber grønne løsninger "ude i virkeligheden".
Et eksempel er vores living lab i bydelen Nordhavn i København. Her undersøger vi blandt andet, hvordan man sikrer, at forskellige stemmer og perspektiver bliver hørt i den grønne, urbane udvikling. Vi undersøger også, hvordan biodiversitet kan være del af de nye kvarterer, der dukker op i byen.
Forskningen bliver til i samarbejde med private virksomheder, NGO'er og offentlige institutioner, der alle er involveret i området.
Vi har også et living lab, der i Naturpark Åmosen i Vestsjælland beskæftiger sig med fremtiden for de omdiskuterede lavbundsjorde. Og endelig har vi et living lab, der undersøger muligheder og udfordringer ved at omstille fødevaresystemet til at være mere plantebaseret.
Slutbrugerne skal være med
En essentiel pointe ved alle vores living labs er at slutbrugeren er involveret i processen. Det vil sige, at de mennesker, der skal bruge og leve med de grønne løsninger, er en del af udviklingen af løsningerne. Kun på den måde kan vi sikre os, at folk i praksis vil acceptere de grønne løsninger og dermed også gøre dem til virkelighed.
Som i alle andre GSC-projekter er tværfaglighed helt centralt i vores living labs. Vi prøver at undersøge og udvikle løsningerne ved på én gang at inddrage perspektiver og viden fra både de samfundsfaglige discipliner, juraen, naturvidenskaben, kunst, kultur, historie og sundhedsvidenskaben. Målet er at levere helhedsorienterede løsninger, der tager højde for den store kompleksitet, som den grønne omstilling medfører i praksis for vores liv.
Living Lab Manager
Kontakt vores Living Lab manager Mette Frimodt-Møller.