26. august 2024

Sundhed

SUNDE LIV

Den grønne omstilling har til formål at forbedre både planetens og menneskers sundhed. En bæredygtig, rettidig og effektiv grøn omstilling af moderne samfund kræver tværfagligt samarbejde og handling på alle niveauer i samfundet (dvs. internationalt, nationalt, regionalt, lokalt og individuelt). Det indebærer både nye politiske og teknologiske tilgange til, hvordan vi bruger planetens ressourcer, hvordan vi lever, og ændret forbrugeradfærd. Vores forskningsnetværk "Health responsible green transition"  søger løsninger, der fremmer menneskers sundhed som en del af den grønne omstilling.

Pige spiser vandmelon
I vores forskningsnetværk "Health responsible green transition" arbejder vi på at levere videnskabsbaserede løsninger på de sundhedsproblemer, der er iboende i den grønne omstilling.

Den grønne omstilling er uløseligt forbundet med bæredygtighed, miljøpåvirkning, klimaforandringer samt planetarisk og menneskelig sundhed. Grønne løsninger, der forbedrer planetens sundhed, giver et renere miljø, lavere udledning af drivhusgasser og/eller afbøder klimaforandringer, har ofte også sidegevinster, der direkte eller indirekte gavner menneskers sundhed.

Løsningerne for en grønnere og mere bæredygtig fremtid har stort potentiale for at optimere menneskers sundhed samt mental og social trivsel.

Sundhed som grøn løsning

Sammenhængen mellem sundhed og grøn omstilling kommer til udtryk på flere måder. Mere plantebaserede kostvaner har potentiale til markant at forbedre sundheden, men det kræver, at plantebaserede produkter er både næringsrige, kulturelt acceptable og økonomisk tilgængelige for forbrugerne.

Aktive former for pendling, brugen af vores fritid, og muligheder for en sund og bæredygtig livsstil er andre potentialer i samspillet mellem grøn omstilling og sundhed.

Overgangen til mindre brug af fossile brændstoffer og mere brug af vedvarende energikilder samt mere energieffektive løsninger i vores livsstil kan reducere udledningen af drivhusgasser og luftforurening samt mindske miljøforringelse.

Brugen af alternative energikilder som biomasse og biobrændstof har dog ulemper såsom skovrydning, krav til jord og vand, samt luft- og vandforurening, hvilket kan skade lokalsamfund. En bæredygtig energiovergang er afgørende for at håndtere miljøproblemer, klimakrisen og de sundhedsmæssige konsekvenser heraf.

Digitalisering, store infrastrukturelle ændringer, politisk vilje, offentlig accept og teknologiske løsninger er nødvendige for et skift i energiproduktion, -distribution og -forbrug.

Aktive transportformer, brugen af fritid og muligheder for en sund og bæredygtig livsstil er andre områder, hvor sundhed og grøn omstilling spiller sammen.

Mental sundhed er også vigtig at tage i betragtning. Mange mennesker oplever negative mentale konsekvenser ved at leve i en tid præget af klimakrise, tab af biodiversitet, miljøforringelse og økologisk krise. Derfor undersøger vi også sorg og sorgbearbejdning som en del af moderne kultur.

Menneskerettigheder i centrum

Den grønne omstilling rummer muligheder for en retfærdig omstilling, der sikrer retfærdighed og inklusion, reducerer ulighed og forskelle (i adgang til sunde levevilkår, ressourcer, energi m.m.), bæredygtig udvikling og integration af sundhed i en bæredygtig og modstandsdygtig fremtid.

Vores nuværende sundheds- og fødevaresystemer vækker bekymringer om, hvorvidt de lever op til vores ret til sikre, rene, sunde og socialt bæredygtige byer og miljøer, herunder mad, vand og luft.

Hvis vi skal lykkes med at realisere de sundhedsgevinster, der kan komme af den grønne omstilling, må vi ændre både de generelle samfundsforhold for, hvordan mennesker lever, og forbrugeradfærden i hverdagen. Sådanne ændringer lykkes ikke, medmindre de traditionelle politiske værktøjer, der fokuserer på individet, suppleres med mere kollektive tilgange, der tager højde for sociale og kulturelle kontekster.

De nuværende energi-, sundheds- og fødevaresystemer rejser spørgsmål om, hvorvidt de opfylder vores ret til sikre, rene, sunde og socialt bæredygtige byer og miljøer – herunder mad, vand og luft. Derfor foreslår vi en sektoroverskridende tilgang baseret på menneskerettigheder for at fremme lige muligheder for alle til at leve et sundt liv.

I vores forskningsnetværk "Health responsible green transition" skaber vi tværfaglige løsninger på problemer relateret til fysisk, mental og social trivsel i lyset af de udfordringer, der følger med moderne livsstil, urbanisering, miljøforringelse og klimaforandringer.

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk