Energi
Produktionen af primær energi står for omkring 75 % af verdens udledning af drivhusgasser, og energibehovet er stigende. Vores grønne forskningsnetværk 'Energi' har til formål at adressere udvikling, implementering og forvaltning af vedvarende energiteknologier og -løsninger på en måde, der er socialt og miljømæssigt bæredygtig på lang sigt.

Befolkningsvækst og højere levestandard driver en stigende global efterspørgsel på energi. Vores tværfaglige, grønne forskningsnetværk 'Energi' kombinerer teknologisk og digital ekspertise med studiet af regulatoriske, økonomiske og sociale faktorer, der styrer udviklingen af vedvarende energiløsninger.
Netværket søger at støtte overgangen til ren energi ved at skabe ny viden, inspirere til innovation og bidrage til den offentlige debat og udviklingen af politikker. Netværkets fokus er på vedvarende energiteknologier såsom elproduktion baseret på solceller og vindmøller, energikonvertering via elektrolyse (Power-to-X) og brændstoffer baseret på biomaterialer.
Energi-netværket beskæftiger sig med disse teknologier og deres funktion i en helhedsorienteret, tværfaglig ramme gennem studiet af følgende, indbyrdes forbundne områder:
STEM: Innovation
Produktionen af primær energi står for omkring 75 % af verdens udledning af drivhusgasser. Energibehovet er stigende, drevet af befolkningsvækst og højere levestandard. Der findes teknologier til at høste energi fra vedvarende kilder som sol, vind, vand og geotermisk varme og omdanne den til elektricitet. Denne energiforsyning er imidlertid decentraliseret og ustabil. En stor del af vores energibehov er stadig afhængig af brændstoffer frem for elektricitet, som efterspørges uafhængigt af forsyningen. Mange af de nødvendige alternative teknologier er endnu ikke udviklet, eller også er de ikke effektive eller skalerbare nok til at kunne anvendes i stor skala. Derfor er der behov for at udvikle teknologier, der kan dække energibehovet på en vedvarende og bæredygtig måde – noget, som vores forskningsnetværk søger at bidrage til.
En stor del af vores energibehov er stadig afhængig af brændstoffer frem for elektricitet. Mange af de nødvendige alternative teknologier er endnu ikke udviklet, eller også er de ikke effektive eller tilstrækkeligt skalerbare til at kunne anvendes i stor skala.
Derfor er der behov for at udvikle teknologier, der kan dække energibehovet på en vedvarende og bæredygtig måde.
Jura, Økonomi, Samfund: Implementering
Netværket anerkender, at teknologiske fremskridt ofte går forud for systemiske sociale forandringer, og at implementering af disse fremskridt kan understøttes eller hindres af juridiske og økonomiske faktorer – samt af social accept eller modstand.
På det juridiske niveau undersøger vores forskningsnetværk betydningen af internationale (f.eks. FN’s IPCC), regionale (EU) og nationale reguleringsinitiativer og -rammer for at fremme en effektiv, men også sikker, retfærdig og inkluderende grøn omstilling.
Netværket analyserer også økonomiske faktorers rolle i at tilskynde investeringer i rene energiløsninger og sikre, at disse stemmer overens med mål for udvikling.
Derudover studerer netværket sociale reaktioner på implementeringen af teknologiske innovationer i energisektoren (f.eks. accept og modstand ift. opførelse af vindmølleparker) og anerkender deres betydning for at etablere velinformerede politikker for den langsigtede grønne omstilling.
Digitale teknologier: Styring og kontrol
Rene energiteknologier udvikler sig hurtigt og bliver stadig mere konkurrencedygtige i forhold til konventionelle fossile og kernekraftbaserede energiformer. Imidlertid er de decentraliserede, langsigtet uforudsigelige og generelt komplekse at styre.
Derudover udgør greenwashing af energikilder en trussel mod reel (og ikke blot rapporteret) grøn energianvendelse.
Vores Energi-netværk undersøger matematiske modeller og computersystemer, der kan medvirke til en greenwashing-sikret overvågning og dokumentation af produktion, omdannelse og anvendelse af energi – med henblik på både efterfølgende rapportering og forudgående optimering af miljøpåvirkning, især CO₂-udledning, på tværs af hele forsyningskæden.
Dette arbejde er drevet af reguleringskrav såsom EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering for virksomheder (CSRD). Formålet er at bidrage til lovgivning og social accept ved at undersøge og demonstrere, hvordan virksomhedssystemer kan bruges til digital greenwashing – og hvordan avancerede digitale teknologier kan udvikles til at eliminere dette.
Forskere i netværket
Joanna Lam | Faculty of Law | Faculty of Law |
Fritz Henglein | Department of Computer Science | Faculty of Science |
Jan Rossmeisl | Department of Chemistry | Faculty of Science |