Animalsk produktion
Dyreproduktion har længe været en menneskelig praksis til fødevareforsyning. Men udviklingen over det seneste århundrede – og især i de seneste årtier – hvor mange samfund organiserer dyrelandbrug i stadigt større skala, lægger en betydelig og voksende byrde på miljøet, biodiversiteten og klimaet – for ikke at nævne dyrene i produktionen og de mennesker, der passer dem. Vores forskningsnetværk 'Animal Production within planetary boundaries' udforsker nye og alternative metoder og tankegange, der kan muliggøre en mere bæredygtig dyreproduktion.

I over 10.000 år har mennesker holdt husdyr for at få mælk, æg og kød. Husdyrhold er en del af kulturen for mennesker over hele kloden.
I dag er husdyrhold mange steder blevet en industriel produktion af dyr, der fremstiller proteinrig mad til millioner af mennesker.
Men animalsk-baserede diæter er en stor belastning for vores miljø og klima. Udledninger af kvælstof, drivhusgasser fra dyrene og skovrydning for at producere foder er blot nogle af den moderne dyreproduktions negative konsekvenser. Og i takt med at verdens befolkning stiger og fortsat efterspørger animalsk protein, vil disse problemer kun vokse de kommende årtier.
Så hvordan kan vi sikre en mere bæredygtig dyreproduktion, der respekterer grænserne for tilladt ressourceforbrug og sætter menneskers, dyrs og økosystemers trivsel i centrum? Det er netop, hvad vores forskningsnetværk 'Animal Production within planetary boundaries' undersøger – med udgangspunkt i en bred vifte af videnskabelige discipliner.
Veje til bæredygtig dyreproduktion
Der findes ikke én simpel løsning på de miljø- og klimamæssige udfordringer ved dyreproduktion. Bæredygtige løsninger må tage højde for både teknologisk udvikling, strukturelle forhold og kulturel tilpasning.

Nye teknologier, genetiske forbedringer, big data, kunstig intelligens og præcisions-landbrug kan alle være med til at gøre den animalske produktion mere effektiv ved blandt andet at optimere dyrkning af jorden og udnytte foderet mere effektivt. På den måde kan man sikre relativt større udbytte og mindre affald, emission og udslip for hver kilo animalsk produkt.
Målet er at finde ud af, hvad der kræves – både i forhold til teknologi, økonomi, produktkvalitet og samfundsværdier – for at skabe en dyreproduktion, der ligger inden for de planetære grænser.
En alternativ løsning kan være produktionssystemer baseret på en “reduceret input - reduceret output” filosofi og brug af alternative fodermidler kombineret med ændringer i samfundsværdier og forbrugernes krav. Mere ekstensive husdyrproduktioner, der tager højde for økosystemtjenester og biodiversitet, skal også udforskes og udvikles.
KU's arbejde med bæredygtig animalsk produktion
I forskningsnetværket "Sustainable animal production" arbejder en række forskere fra forskellige discipliner på KU sammen om at skabe nye løsninger for en bæredygtig animalsk produktion. Målet er at finde ud af, hvad der kræves – både i forhold til teknologi, økonomi, produktkvalitet og samfundsværdier – for at skabe en klimaneutral dyreproduktion og mindske miljøpåvirkningen fra produktion af oksekød, svinekød, kylling, æg og mejeriprodukter.
Forskere i netværket
Arne Henningsen | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Carsten Nico Portefée Hjortsø | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Carsten Thure Kirkeby | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Frida Hastrup | The SAXO Institute | Faculty of Humanities |
Johannes Gulmann Madsen | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Nathalia Brichet | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Peter Karlskov-Mortensen | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Rebecca Leigh Rutt | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Sunny Mosangzi Xu | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |