26. august 2024

Madspild

SPILD

Hver dag går mere end to tons mad til spilde i Danmark. Der er bred enighed om, at madspild skal forebygges for at bevare ressourcer, både lokalt og globalt. Vores forskningsnetværk "Fighting food waste" undersøger, hvordan vi bedst muligt reducerer madspild i praksis.

Madspild
Vores forskningsnetværk "Fighting food waste" undersøger, hvordan vi bedst muligt kommer det store madspild til livs.

Hvert år smider vi i Danmark 814.000 tons mad ud. Det enorme madspild sker på alle niveauer af fødevareforsyningskæden, lige fra leverandører, producenter og forarbejdningsvirksomheder til distributører, detailhandlere, madserviceudbydere og forbrugerne.

En betydelig del af den samlede mængde madspild findes i slutningen af værdikæden. I Danmark tegner detailsektoren sig for cirka 12 % af den samlede mængde madspild, mens forbrugerne står for cirka 30 %. Der er derfor et stort potentiale i at bekæmpe madspildet, der opstår netop mellem forbrugerne og detailhandelen, men der er også behov for at inkludere andre dele af fødevareværdikæden, blandt andet catering.

Vores forskningsnetværk "Fighting food waste" undersøger, hvordan vi bedst muligt kommer madspildet til livs.

Næsten en tredjedel af Danmarks madspild kommer fra forbrugerne.

Bekæmpelse af madspild som grøn løsning

Diskrepansen mellem de gode intentioner på den ene side og den betydelige mængde madspild på den anden side er et signal om, at madspild er et komplekst samfundsproblem, der skal udforskes og målrettes fra flere perspektiver.

Diskrepansen mellem de gode intentioner på den ene side og den betydelige mængde madspild på den anden side er et signal om, at madspild er et komplekst samfundsproblem, der skal udforskes og målrettes fra flere perspektiver.

Succesfuld bekæmpelse af madspild kræver samarbejde mellem forskere fra forskellige discipliner, herunder humaniora, samfundsvidenskab, miljøvidenskab, landbrugsvidenskab, fødevarevidenskab, økonomi samt juridiske, politiske og styringsmæssige eksperter.

Derudover spiller ikke-akademiske interessenter såsom politikere, offentlige myndigheder, professionelle i fødevareindusttien, landmænd, detailhandlere, forbrugerorganisationer, virksomheder der opcycler mad og håndterer affald en afgørende rolle. Samarbejde mellem disse interessenter er essentielt for en omfattende tilgang til bekæmpelse af madspild, med inddragelse af sociale, miljømæssige, økonomiske, uddannelsesmæssige, reguleringsmæssige og teknologiske dimensioner.



 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk