26. august 2024

Landskabsplanlægning

AREALER

Hvordan skal vi fordele jordens landressourcer for at sikre bedst mulig biodiversitet, bæredygtig fødevareproduktion, klimatilpasning og reduktion af drivhusgasemissioner? Det undersøger vores forskningsnetværk "Landscape planning and multifuntionality".

Landskab
Vores forskningsnetværk "Landscape planning and multifunctionality" undersøger, hvordan vi bedst muligt løser arealrelaterede problemer i forbindelse med bevarelse af biodiversitet, bæredygtig fødevareproduktion, klimatilpasning og reduktion af drivhusgasudledninger samt menneskers sundhed og velvære.

Mange af vores største globale udfordringer er relateret til problemstillinger omkring, hvordan vi anvender og fordeler jordens arealer til forskellige formål.

I de fleste lande er der en stærk konkurrence mellem forskellige interesser såsom produktion, rekreation, byudvikling, naturbevarelse osv.

Landskabsplanlægning som grøn løsning

Der er et presserende behov for at omdefinere og omfordele landressourcer i lyset af de tre store kriser: klima, fødevarer og biodiversitet. Denne udfordring kan kun løses gennem tværfaglige bidrag fra akademiske felter såsom jura, arealplanlægning, økonomi, biologi, geografi, agronomi, hydrologi, menneskers sundhed og mange andre.

I Danmark udgør landbrugsjord omkring 60 % af vores samlede areal på 4.292.000 ha.

Centralt i diskussionen om fordeling af landressourcer står spørgsmålet om "land sparing" eller "land sharing".

Der er et presserende behov for at omdefinere og omfordele landressourcer i lyset af de tre store kriser: klima, fødevarer og biodiversitet.

'Land sparing' handler grundlæggende om at adskille naturområder og produktion, hvorimod 'land sharing' lægger op til at vilde arter og dyrkede områder deler arealer. Valget mellem de to tilgange til landdeling er afgørende i den grønne omstilling.

Vores forskningsnetværk "Landscape planning and multifunctionality" undersøger, hvordan vi bedst muligt løser arealrelaterede problemer i forbindelse med bevarelse af biodiversitet, bæredygtig fødevareproduktion, klimatilpasning og reduktion af drivhusgasudledninger samt menneskers sundhed og velvære.

 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk