26. august 2024

Landbrugsjorde

JORD

Reduktion af drivhusgasudledninger fra landbrugsjorde er blandt de mest effektive måder at reducere udledninger på. Men vi mangler viden om, hvordan vi gør det mest effektivt. Det undersøger vores forskningsnetværk "Reducing emissions from agricultural soils".

Landskab
Forskningsnetværket "Reducing emissions from agricultural soils" arbejder på tværs af KU's fakulteter med at identificere bæredygtige løsninger til at reducere drivhusgasudledninger fra landbrugsjord

Landbrugsjord er den største enkeltstående mulighed for at reducere udledninger af drivhusgasser i Danmark.

Udledningerne fra landbrugsjordene stammer fra to hovedkilder: Lattergas fra dårligt drænede, men stadig dyrkede og gødede marker, og CO2 fra drænede organiske vådområder. Ændring af anvendelsen af disse jorder har et betydeligt potentiale for at reducere drivhusgasudledninger. Det vil både være omkostningseffektivt og give andre miljømæssige fordele.

Vores forskningsnetværk "Reducing emissions from agricultural soils" undersøger, hvordan vi bedst muligt sikrer en reduktion af udledninger fra landbrugsjorde.

Vi har blandt andet brug for et detaljeret overblik over hastigheden af udledninger fra forskellige kombinationer af jord og jordforvaltning.

Landbrugsjorde som grøn løsning

Der er flere ting, vi skal have på plads, for at løsninger omkring udledninger fra landbrugsjorde kan blive effektive.

For det første skal vi have et detaljeret overblik over hastigheden af udledninger fra forskellige kombinationer af jord og jordforvaltning. Sådan viden kræver forskning i både den tidsmæssige og rumlige variation i udledninger, de underliggende klimatiske, biofysiske og biogeokemiske processer, vådheds-/dræningstilstande af jorder og virkningen af jordbrugsforvaltning på udledninger.

Et andet forhold der kræver mere viden er konsekvenserne af at gøre de tørlagte lavbundsjorde til vådområder igen. Hvad betyder det for eksempel for vandmiljøet?

Vi skal også have bedre data og viden om virkningerne på vandmiljøet og biodiversiteten, så vi kan træffe mere effektive beslutninger og målrette indsatser med at reducere udledninger, så de får den største klimaeffekt og færrest bivirkninger.

I Danmark har vi meget begrænset viden om disse forhold. Derfor skal vi udvikle mere præcise måder at beregne udledningerne på. Men vi skal også have bedre data og viden om virkningerne på vandmiljøet og biodiversiteten, så vi kan træffe mere effektive beslutninger og målrette indsatser med at reducere udledninger, så de får den største klimaeffekt og færrest bivirkninger.

Forskningsnetværket "Reducing emissions from agricultural soils" arbejder på tværs af KU's fakulteter med at identificere bæredygtige løsninger til at reducere drivhusgasudledninger fra landbrugsjord, samtidig med at kontrollere negative virkninger og optimere de medfølgende fordele ved ændret forvaltning af jorden.

 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk