26. august 2024

Kunstig intelligens

AI

Kunstig intelligens har et enormt potentiale til at bidrage til den grønne omstilling, men teknologien er også i sig selv lidt af en klimasynder. Det paradoks, samt en række andre udfordringer ved brugen af kunstig intelligens, ser vi nærmere på i vores forskningsnetværk "AI and green transition"

Illustration af hjerne, kunstig intelligens
Vores forskningsnetværk "AI and green transition" arbejder med at vurdere potentialer og risici ved brug af kunstig intelligens i den grønne omstilling.

Kunstig intelligens er et tveægget sværd for den grønne omstilling.

På den ene side har teknologien et enormt potentiale til at effektivisere vores brug af ressourcer, styrke måden vi træffer beslutninger, optimere vores brug af vedvarende energikilder og skabe grønne jobs.

På den anden side er kunstig intelligens også selv en relativt stor belastning for klimaet. Udvikling og implementering af AI-systemer kræver betydelige mængder energi. Dette kan i sig selv resultere i øgede udledninger af drivhusgasser og bidrage til klimaforandringer. Dertil kommer problemer med bias og diskrimination, privatlivs- og sikkerhedsproblemer samt andre etiske udfordringer.

Vores forskningsnetværk "AI and green transition" arbejder med at vurdere potentialer og risici ved brug af kunstig intelligens i den grønne omstilling.

Udvikling og implementering af AI-systemer kræver betydelige mængder energi og ressourcer. For eksempel kræver træning og drift af AI-modeller store mængder elektricitet (til at køre beregninger i datacentre), som ofte genereres fra ikke-vedvarende kilder som kul og naturgas. Foto: John McStravick

Kunstig intelligens som grøn løsning 

Der er en række måder, kunstig intelligens (AI) kan bidrage til den grønne omstilling.

AI kan hjælpe til at integrere vedvarende energikilder som vind- og solenergi i energinettet. AI-algoritmer kan optimere lagring og distribution af vedvarende energi og sikre, at den bruges effektivt og hensigtsmæssigt.

AI kan også bruges til at overvåge og analysere miljødata. Det gør det muligt at opdage og reagere tidligt på miljømæssige risici som forurening og naturkatastrofer. For eksempel kan AI-metoder bruges til at analysere satellitbilleder for at spore skovrydning eller estimere kulstoflagring i træer.

AI-algoritmer kan også bruges til at optimere energiforbrug og reducere spild i bygninger, transport og fremstilling. AI kan analysere data om energiforbrug og identificere mønstre og ineffektiviteter. På den måde kan vi bedre sætte ind for at reducere energiforbrug og drivhusgasudledninger.

Endelig kan AI-metoder kombineret med adfærdsvidenskab og psykologisk teori bruges til bedre at forstå, hvorfor forbrugerne handler, som de gør.

Udfordringer ved brug af kunstig intelligens

I takt med at AI-metoder fortsætter med at ekspandere, er det også vigtigt at overveje deres potentielle miljøpåvirkning.

Udvikling og implementering af AI-systemer kræver betydelige mængder energi og ressourcer. For eksempel kræver træning og drift af AI-modeller store mængder elektricitet (til at køre beregninger i datacentre), som ofte genereres fra ikke-vedvarende kilder som kul og naturgas. Derudover kræver produktion af AI-hardware og udstyr betydelige mængder ressourcer og energi samt udvinding af råmaterialer som metaller, der også fører til CO2-udledning.

For at frigøre AI's potentiale i forhold til den grønne omstilling, skal juridiske, etiske og andre samfundsmæssige overvejelser og bekymringer italesættes og tackles på en fremtidssikret måde.

For at mindske AI's miljøpåvirkning er det vigtigt at udvikle mere bæredygtigt AI hardware og software. Derudover kan genbrug og korrekt bortskaffelse af elektronisk affald hjælpe med at reducere miljøpåvirkningen fra AI hardware og udstyr.

Brugen af AI systemer i den grønne omstilling skal være i overensstemmelse med lovgivningskrav til ansvarlig og etisk brug. Det kræver samarbejde mellem forskellige interessenter, herunder regeringer, industriledere og civilsamfundsgrupper. For at frigøre potentialet i AI til at bringe betydelige fordele til den grønne omstilling, skal juridiske, etiske og andre samfundsmæssige overvejelser og bekymringer italesættes og tackles på en fremtidssikret måde.

Vores forskningsnetværk "AI and green transition" arbejder på tværs af universitetet for at udvikle sammenhængende svar på, hvordan AI bedst muligt kommer til at bidrage til den grønne omstilling.



 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk