26. august 2024

Governance

STYRING

Den grønne omstilling kræver ikke bare gode tekniske løsninger, men i høj grad også effektiv styring, planlægning og god regeringsførelse - det vi med en samlet betegnelse kalder Governance. Men hvordan sikrer vi effektiv governance af og i den grønne omstilling? Det undersøger vores forskningsnetværk "The governance of green transition".

Folketingssalen
Forskningsnetværket "The governance of green transition" undersøger, hvordan vi sikrer effektiv styring af og i den grønne omstilling.

Når et helt samfund skal omstille sig til at blive grønt og bæredygtigt, kræver det ikke bare højteknologiske løsninger. Det kræver i høj grad også effektiv styring af omstillingen.

Forskningsnetværket ser blandt andet på, hvad samspillet mellem mennesker og teknologi betyder for styring. Det undersøger også, hvilke nye institutioner det eventuelt vil kræve at sikre den bedste planlægning og borgerinddragelse i beslutningerne omkring den grønne omstilling.

Vi lever i et komplekst samfund med en lang række af sektorer, institutioner, virksomheder og organisationer. Hvordan gennemfører man den enorme samfundsforandring, som den grønne omstilling er, mens man samtidig sikrer, at alle led i samfundet bliver styret i en mere bæredygtig retning? Det undersøger vi i forskningsnetværket "The governance of green transition". 

Governance som grøn løsning

Styring af den grønne omstilling omfatter midlerne til at udøve kontrol over, styre eller lede samfundet og dets organisationer, institutioner og praksisser i processen mod øget bæredygtighed. På tværs af samfundsvidenskab, humaniora, jura og natur-tekniske videnskaber søger forskningsnetværket at udvikle nye omfattende og tværfaglige tilgange til styringsudfordringerne ved den grønne omstilling.

Et centralt spørgsmål er, hvordan man sikrer, at civilsamfundet bliver hørt. Foto: 350 Klimabevægelsen.

Forskningsnetværket ser blandt andet på, hvad samspillet mellem mennesker og teknologi betyder for styring. Det undersøger også, hvilke nye institutioner det eventuelt vil kræve at sikre den bedste planlægning og borgerinddragelse i beslutningerne omkring den grønne omstilling.

Et tredje spørgsmål er, hvordan man sikrer, at civilsamfundet kan blive hørt og deltage aktivt i omstillingen. Og endelig undersøger forskningsnetværket, hvordan man, på trods af forskellige kulturer og forståelser af verden, kan sikre et godt samspil mellem de eksperter, der planlægger omstillingen, og de borgere der skal leve i den.

Forskningsnetværket går på tværs af alle fakulteter på Københavns Universitet for på den måde at adressere styringsudfordringerne ved den grønne omstilling på en omfattende og tværfaglig måde.

 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk