26. august 2024

Globale syd (fødevarer)

Agro-økologi

Det Globale Syd har brug for bæredygtige og klimavenlige fødevaresystemer, der både kan reducere det miljømæssige fodaftryk og garantere fødevaresikkerheden. I vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the Global South" undersøger vi, hvordan agro-økologisk produktion kan være med til at sikre netop dette.

Rismark
Vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the Global South" arbejder mod at levere forskningsbaserede løsninger for at accelerere overgangen til bæredygtig agro-økologisk produktion, fødevaresystemer og sunde kostvaner i det globale syd.

Jordens befolkning vokser, især i det Globale Syd. Blandt andet derfor er der mere end nogensinde brug for at skabe bæredygtige og klimavenlige landbrugsfødevaresystemer, der både kan reducere det miljømæssige fodaftryk og sikre fødevaresikkerhed globalt.

Agro-økologi refererer til produktionssystemer, der optimerer brugen af lokale naturressourcer, biologisk afgrødebeskyttelse, diversificering af afgrøder og genanvendelse af næringsstoffer og vand. Det gør agro-økologi både bæredygtigt og regenerativt.

En vej til at sikre bæredygtigt landbrug i det globale syd er agro-økologisk produktion. Den mulighed undersøger vi i vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the global south".

Agro-økologisk produktion som grøn løsning

Agro-økologi refererer til produktionssystemer, der optimerer brugen af lokale naturressourcer, biologisk afgrødebeskyttelse, diversificering af afgrøder og genanvendelse af næringsstoffer og vand. Det gør agro-økologi både bæredygtigt og regenerativt. 

I agro-økologi bevæger man sig væk fra den monokulturelle dyrkning (én afgrøde på marken) og går i stedet mod mere biodiverse og robuste landbrugssystemer. Det kræver udvidelse, forarbejdning, distribution og forbrug af nye fødevarer, ligesom det kræver design og implementering af nye cirkulære værdikæder.

Jordens befolkning vokser, især i det Globale Syd. Blandt andet derfor er der mere end nogensinde brug for at skabe bæredygtige og klimavenlige landbrugsfødevaresystemer. Foto: CIAT/NeilPalmer

Men denne omlægning kræver også et fokus på den ernæringsmæssige kvalitet. Dårlige kostvaner er den primære årsag til underernæring i befolkninger, der lever i fattigdom. Især for børn er det essentielt at forbedre sammensætningen af næringsstoffer og øge optagelsen af næringen i de traditionelle kostvaner. På den måde forhindrer man langsigtede konsekvenser af underernæring i den tidlige barndom.

KU's forskning i agro-økologi i det Globale Syd

Vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the Global South" arbejder mod at levere forskningsbaserede løsninger for at accelerere overgangen til bæredygtig agro-økologisk produktion, fødevaresystemer og sunde kostvaner i det globale syd.

Bæredygtige agro-økologiske løsninger kombinerer forskning og innovation i traditionelle og nye afgrøder, fødevaresikkerhed og -forsyning, teknologier til forarbejdning af fødevarer, grøn biokontrol, menneskelig ernæring, nye værdikæder, levebrød, økosystemtjenester, vandforvaltning og tilpasning til klimaforandringerne.

På den måde kan vi yde et væsentligt bidrag til bekæmpelse af fattigdom, sult og jordforringelse for at fremme god sundhed og trivsel, bæredygtige samfund samt ansvarligt forbrug og produktion.

 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk