Globale syd (fødevarer)
Det Globale Syd har brug for bæredygtige og klimavenlige fødevaresystemer, der både kan reducere det miljømæssige fodaftryk og garantere fødevaresikkerheden. I vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the Global South" undersøger vi, hvordan agro-økologisk produktion kan være med til at sikre netop dette.
Jordens befolkning vokser, især i det Globale Syd. Blandt andet derfor er der mere end nogensinde brug for at skabe bæredygtige og klimavenlige landbrugsfødevaresystemer, der både kan reducere det miljømæssige fodaftryk og sikre fødevaresikkerhed globalt.
Agro-økologi refererer til produktionssystemer, der optimerer brugen af lokale naturressourcer, biologisk afgrødebeskyttelse, diversificering af afgrøder og genanvendelse af næringsstoffer og vand. Det gør agro-økologi både bæredygtigt og regenerativt.
En vej til at sikre bæredygtigt landbrug i det globale syd er agro-økologisk produktion. Den mulighed undersøger vi i vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the global south".
Agro-økologisk produktion som grøn løsning
Agro-økologi refererer til produktionssystemer, der optimerer brugen af lokale naturressourcer, biologisk afgrødebeskyttelse, diversificering af afgrøder og genanvendelse af næringsstoffer og vand. Det gør agro-økologi både bæredygtigt og regenerativt.
I agro-økologi bevæger man sig væk fra den monokulturelle dyrkning (én afgrøde på marken) og går i stedet mod mere biodiverse og robuste landbrugssystemer. Det kræver udvidelse, forarbejdning, distribution og forbrug af nye fødevarer, ligesom det kræver design og implementering af nye cirkulære værdikæder.
Men denne omlægning kræver også et fokus på den ernæringsmæssige kvalitet. Dårlige kostvaner er den primære årsag til underernæring i befolkninger, der lever i fattigdom. Især for børn er det essentielt at forbedre sammensætningen af næringsstoffer og øge optagelsen af næringen i de traditionelle kostvaner. På den måde forhindrer man langsigtede konsekvenser af underernæring i den tidlige barndom.
KU's forskning i agro-økologi i det Globale Syd
Vores forskningsnetværk "Sustainable food systems in the Global South" arbejder mod at levere forskningsbaserede løsninger for at accelerere overgangen til bæredygtig agro-økologisk produktion, fødevaresystemer og sunde kostvaner i det globale syd.
Bæredygtige agro-økologiske løsninger kombinerer forskning og innovation i traditionelle og nye afgrøder, fødevaresikkerhed og -forsyning, teknologier til forarbejdning af fødevarer, grøn biokontrol, menneskelig ernæring, nye værdikæder, levebrød, økosystemtjenester, vandforvaltning og tilpasning til klimaforandringerne.
På den måde kan vi yde et væsentligt bidrag til bekæmpelse af fattigdom, sult og jordforringelse for at fremme god sundhed og trivsel, bæredygtige samfund samt ansvarligt forbrug og produktion.
Forskere i netværket
Department of Economics | Faculty of Social Sciences | |
Department of Food and Resource Economics (IFRO) | Faculty of Science | |
Department of Anthropology | Faculty of Social Sciences | |
Department of Nutrition, Exercise and Sports | Faculty of Science | |
Department of Plant and Environmental Sciences | Faculty of Science | |
Department of Geosciences and Natural Resource Management | Faculty of Science | |
Department of Food Science | Faculty of Science | |
Globe Institute | Faculty of Health | |
Globe Insitute | Faculty of Health | |
Department of Food and Resource Economics (IFRO) | Faculty of Science |
Læs hele beskrivelsen (på engelsk)
Aim
The overall aim is to provide research-based solutions to accelerate the transition to sustainable agro-ecological production, food systems and healthy diets in the Global South.
Description
Sustainable and climate friendly agricultural food systems are essential to reduce the environmental footprint and ensure food security globally. Agro-ecology refers to production systems that are sustainable and regenerative by optimizing use of local natural resources, biological crop protections, diversifying crops, recycling nutrients and water. Agro-ecology represents a transformation of the monoculture paradigm towards more biodiverse and resilient agricultural systems. It requires expansion, processing, distribution and consumption of new food products and the design and implementation of novel circular value chains. It also requires a focus on nutritional quality of diets which is the main underlying cause of malnutrition in populations living in poverty. Particularly for children, improving the nutrient composition and bioavailability in traditional diets is essential to prevent long-term consequences of early childhood malnutrition.
Sustainable agro-ecological solutions combines research and innovation in traditional and new crops, food safety and security, food processing technologies, green biocontrol, human nutrition, new value chains, livelihoods, ecosystem services, water management and climate change mitigation. Our solutions will make a significant contribution to combat poverty (SDG 1), hunger (SDG 2), and land degradation (SDG 15) in order to promote good health and wellbeing (SDG 3), sustainable communities (SDG 11) as well as responsible consumption and production (SDG 12).