26. august 2024

Plantebaserede fødevarer

MAD

Et mere plantebaseret fødevaresystem er en oplagt vej at gå for at reducere udledninger af drivhusgasser og samtidig sikre bedre sundhed i befolkningen. Men skiftet fra produktion og forbrug af animalske fødevarer til plantebaserede fødevarer er ikke let. Vores forskningsnetværk "A more plant based, nutritious and consumer based food system" undersøger, hvordan vi kan skabe dette skift gennem stærke samarbejder på tværs af hele fødevareværdikæden.

Plantebaseret pizza
Vores forskningsnetværk "A more plant based, nutritious and consumer accepted food system" undersøger, hvordan vi bedst muligt laver skiftet mod et mere plantebaseret fødevaresystem.

En tredjedel af de globale drivhusgasudledninger stammer fra fødevaresystemet. Husdyrproduktion alene står for omkring 20 procent, hvis vi medregner udledninger af metan fra drøvtyggere, lattergasudledninger fra foderproduktion og kuldioxidudledninger fra ændringer i anvendelse af arealer.

Der er stærke videnskabelige beviser for, at en sund kost primært består af plantebaseret mad, og at plantebaseret mad har markant lavere drivhusgasudledninger. En overvejende plantebaseret kost kan reducere dødeligheden blandt den voksne befolkning globalt med mellem 19 og 24 procent samt reducere drivhusgasudledningerne fra det globale fødevaresystem med mellem 36 og 66 procent.

Der er således en dobbelt fordel for både sundhed og klima ved at støtte et skift i landbruget fra primært at producere dyrefoder og animalsk baserede fødevarer til hovedsageligt at producere planter, der anvendes direkte til menneskeføde. Derudover er et mere plantebaseret fødevaresystem mere effektivt i forhold til output pr. arealenhed og vil have en lavere indvirkning på biodiversiteten og vandressourcerne.

Vores forskningsnetværk "A more plant based, nutritious and consumer accepted food system" undersøger, hvordan vi bedst muligt laver dette skifte mod et mere plantebaseret fødevaresystem.

Skiftet til et plantebaseret fødevaresystem kræver de mest moderne teknologier til forædling af afgrøder. Det forsker vi blandt andet i på vores vækstfaciliteter i Taastrup.

Plantebaserede fødevarer som grøn løsning

Selvom fordelene er klare, så er det ikke simpelt at ændre fødevaresystemet fra mad baseret på animalsk produktion til plantebaserede fødevarer. For at lykkes med dette skift skal vi etablere et stærkt samarbejde på tværs af hele fødevareværdikæden.

Vi skal anvende de mest moderne teknologier til forædling af afgrøder, men vi skal også udvikle bæredygtige forvaltningspraksisser og landbrugssystemer, så vi kan levere råmaterialer med stabilt udbytte og høj kvalitet.

Vi skal skabe nye plantebaserede fødevarer og anvende avancerede forarbejdningsteknologier for at levere fødevarer, der er sikre, sunde, bæredygtige og af høj kvalitet og som samtidig har god ernæring, tekstur, smag og mundfølelse.

Vi skal skabe nye plantebaserede fødevarer og anvende avancerede forarbejdningsteknologier for at levere fødevarer, der er sikre, sunde, bæredygtige og af høj kvalitet og som samtidig har god ernæring, tekstur, smag og mundfølelse.

Vi skal markedsføre de plantebaserede fødevarer via målrettede kampagner inden for fødevare- og detailservice samt forbrugeradfærd for at maksimere forbrugeroptagelsen og gøre plantebaseret mad til den nye norm.

Endelig skal vi udvikle incitamenter, støtteordninger og regulerende foranstaltninger for at sikre miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed på alle stadier af den plantebaserede fødevareværdikæde.

Vores forskningsnetværk "A more plant based, nutritious and consumer accepted food system" søger at muliggøre et skift mod et mere plantebaseret fødevaresystem fra jord til bord. Hensigten er at reducere drivhusgasudledninger, minimere belastningen på miljøet og forbedre biodiversiteten, samtidig med at sikre sund plantebaseret mad, der er næringsrig, velsmagende og opfylder forbrugernes krav og præferencer.

 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk