26. august 2024

Degrowth

VÆKST

I vores jagt på vækst er jordens ressourcer længe blevet udnyttet i et tempo, der både er uholdbart for planeten og som skaber social uretfærdighed internt i lande og på tværs af kloden. I vores forskningsnetværk "Degrowth" undersøger vi, hvordan en kontrolleret og retfærdig nedskalering af ressource- og energiforbruget kan bringe os tilbage i balance med naturen, samtidig med at vi forbedrer menneskelig trivsel.

Snegl
Formålet med vores forskningsnetværk "Degrowth" er at diskutere og forske i degrowth-strategier og gøre forskningsviden om degrowth bredt tilgængelig inden for og uden for Københavns Universitet.

Moderne kapitalistiske økonomier er baseret på vækst. Virksomhedernes bundlinje og staternes BNP skal vokse hvert år og gerne så meget som muligt.

Denne økonomiske logik har været en effektiv motor i den økonomiske udvikling i snart et par århundreder. Men med klima- og biodiversitetskrisen er det blevet tydeligt, at der er naturlige grænser for uhæmmet økonomiske vækst. Klodens ressourcer er længe blevet udnyttet i et tempo, der ikke er holdbart. Den resulterende forurening udgør en belastning, som vi har haft svært ved at indregne i vores økonomiske modeller. Dertil kommer store problemer med social og økonomisk ulighed, hvilket igen fører til politisk ustabilitet og radikalisering.

Degrowth er et modsvar på denne udvikling, som de senere årtier har vundet større indpas blandt økonomer og aktivister.

Degrowth handler om at støtte transformationen af samfund for at sikre miljømæssig og økologisk retfærdighed og et godt liv for alle, både mennesker og andre arter.

Degrowth som grøn løsning

Degrowth er en kontrolleret og retfærdig nedskalering af ressource- og energiforbruget i overgroede økonomier for at bringe os tilbage i balance med naturen, samtidig med at vi forbedrer menneskelig trivsel. Degrowth er på den måde en bevidst strategi til at stabilisere økonomierne og deres ressourceforbrug på en bæredygtig måde. Målet skal ikke længere alene være vækst. I stedet skal vi indrette vores økonomier, så menneskelig trivsel og planetens balance kommer i centrum.

Helt konkret handler degrowth om at omorganisere økonomien, så vi nedskalerer de mest ødelæggende sektorer (for eksempel fossile industrier, kød-intensivt landbrug og den ikke-bæredygtige del af tøjindustrien), og i stedet prioriterer de sektorer, der fremmer menneskelig trivsel og økologisk bæredygtighed.

Helt konkret handler degrowth om at omorganisere økonomien, så vi nedskalerer de mest ødelæggende sektorer, og i stedet prioriterer de sektorer, der fremmer menneskelig trivsel og økologisk bæredygtighed.

Degrowth handler ikke om at få økonomierne til at skrumpe - med al den sociale og politiske ustabilitet, som recessioner fører med sig. I stedet handler degrowth om at støtte transformationen af samfund for at sikre miljømæssig og økologisk retfærdighed og et godt liv for alle, både mennesker og andre arter.

Formålet med vores forskningsnetværk "Degrowth" er at diskutere og forske i degrowth-strategier og gøre forskningsviden om degrowth bredt tilgængelig inden for og uden for Københavns Universitet. Forskningsnetværket udforsker – blandt andet – dekarbonisering, biodiversitet, afkolonisering, fattigdomsbekæmpelse og udvidede demokratiske praksisser som veje til degrowth.



 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk