26. august 2024

Biosolutions

Biologiske løsninger

Naturen har sine egne "løsninger" på forandringer i klima og miljø. Ved at hjælpe disse naturlige tilpasninger på vej med moderne teknologi kan vi skabe nye bæredygtige løsninger til den grønne omstilling. Vores forskningsnetværk "Biosolutions" undersøger både den naturvidenskabelige side af disse løsninger, men også de samfundsmæssige, juridiske og kulturelle barrierer for at bruge biosolutions.

Gennem millioner af års evolution har naturen udviklet kraftfulde mekanismer, der gør den i stand til at tilpasse sig ændringer i miljøet og forsvare sig mod trusler som skadedyr og sygdomme.

Ved at kombinere disse naturlige værktøjer med moderne teknologi kan vi skabe bæredygtige løsninger på klima- og miljøudfordringer, der er relateret til fødevareproduktion, forurening, byggematerialer, pesticider og affald. Disse metoder kalder vi for biosolutions.

Biosolutions som grøn løsning

Biosolutions spiller allerede i dag en vigtig rolle i den grønne omstilling.

I såkaldt "præcisionsfermentering" kan vi "redesigne" mikroorganismer, der allerede findes i naturen, ved hjælp af genteknologi. På den måde kan de producere proteiner eller andre stoffer, der normalt kun kan fremstilles ved brug af dyr og fossile ressourcer. I præcisionsfermentering kræver det blot en ståltank, sukker og ilt.

Præcisionsfermentering i ståltanke kan blandt andet skabe proteiner, der kan bruges i helt nye typer af plantebaserede fødevarer.

På samme måde kan genetisk modifikation gøre afgrøder mere tilpasningsdygtige over for vejrets ændringer, eller gøre dem resistente over for skadedyr og sygdomme – uden brug af pesticider.

I "bioremediering" bruger vi mikroorganismer til at nedbryde forurenende stoffer i naturen, hvilket hjælper med at rense grundvand for tungmetaller eller nedbryde olieudslip.

Biosolutions på Københavns Universitet

Den teknologiske side af biosolutions er godt i gang, men biosolutions kan kun blive til virkelighed, hvis vi forstår, hvordan folk forholder sig til dem, og hvordan biosolutions bringer værdi til vores samfund.

Biosolutions kan kun blive til virkelighed, hvis vi forstår, hvordan folk forholder sig til dem, og hvordan biosolutions bringer værdi til vores samfund.

I forskningsnetværket "Biosolutions" har vores tværvidenskabelige gruppe af forskere derfor ikke kun fokus på de teknologiske løsninger. De undersøger også en række spørgsmål, der relaterer sig til samfundsforhold, historie, kultur og jura:

  • Er godkendelsen af nye biosolution-produkter for kompliceret i dag, og hvordan kan vi lette reguleringen uden at gå på kompromis med sikkerheden?
  • Vil investorer anse biosolution-startups for at være for risikable at finansiere? Hvis ja, bør staten så træde til med støtte-ordninger?
  • Hvornår er det etisk acceptabelt at modificere gener i planter og mikroorganismer? – og hvad skal der til for, at folk accepterer og vil bruge biosolutions?

For at besvare disse spørgsmål har vi ikke blot samarbejde mellem forskere, men også dialog med embedsværket, industrien og politikere. Kun gennem et tværfagligt samarbejde kan vi samle de nødvendige indsigter og fremme disse nye løsninger.



 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk