26. august 2024

Animalsk produktion

DYR

Produktion af dyr er en kilde til proteinrig mad, men samtidig en stor belastning for både miljø, biodiversitet og klimaet. Vores forskningsnetværk "Sustainable animal production" arbejder med at udvikle nye metoder og teknologier, der kan skabe en mere bæredygtig dyreproduktion.

Gris
I forskningsnetværket "Sustainable animal production" arbejder en række forskere fra forskellige discipliner på KU sammen om at skabe nye løsninger for en bæredygtig animalsk produktion.

I over 10.000 år har mennesker holdt husdyr for at få mælk, æg og kød. Husdyrhold er en del af kulturen for mennesker over hele kloden.

I dag er husdyrhold mange steder blevet en industriel produktion af dyr, der fremstiller proteinrig mad til millioner af mennesker.

Men den industrielle dyreproduktion er en stor belastning for vores miljø og klima. Udledninger af kvælstof, drivhusgasser fra dyrene og skovrydning for at producere foder er blot nogle af den moderne dyreproduktions negative konsekvenser. Og i takt med at verdens befolkning stiger og fortsat efterspørger animalsk protein, vil disse problemer kun vokse de kommende årtier.

Så hvordan sikrer man en mere bæredygtig animalsk produktion? Det undersøger vores forskningsnetværk "Sustainable animal production".

Veje til bæredygtig dyreproduktion

Der findes ikke én simpel løsning på de miljø- og klimamæssige udfordringer ved dyreproduktion. Bæredygtige løsninger må tage højde for både teknologisk udvikling og kulturel tilpasning.

Danmarks samlede kvæg (malkekøer, ungdyr og ammekvæg), udleder ca. 3.260.000 tons CO2 om året.

Nye teknologier, genetiske forbedringer, big data, kunstig intelligens og præcisions-landbrug kan alle være med til at gøre den animalske produktion mere effektiv ved blandt andet at optimere dyrkning af jorden og udnytte foderet mere effektivt.På den måde kan man sikre relativt større udbytte og mindre affald, emission og udslip for hver kilo animalsk produkt.

Målet er at finde ud af, hvad der kræves – både i forhold til teknologi, økonomi, produktkvalitet og samfundsværdier – for at skabe en klimaneutral dyreproduktion.

En anden løsning kan være omfattende produktionssystemer baseret på en “reduceret input - reduceret output” filosofi og brug af alternative fodermidler kombineret med ændringer i samfundsværdier og forbrugernes krav.

KU's arbejde med bæredygtig animalsk produktion

I forskningsnetværket "Sustainable animal production" arbejder en række forskere fra forskellige discipliner på KU sammen om at skabe nye løsninger for en bæredygtig animalsk produktion. Målet er at finde ud af, hvad der kræves – både i forhold til teknologi, økonomi, produktkvalitet og samfundsværdier – for at skabe en klimaneutral dyreproduktion og mindske miljøpåvirkningen fra produktion af oksekød, svinekød, kylling, æg og mejeriprodukter.



 

 

 

 

Kontakt

Har du spørgsmål eller er interesseret i yderligere information, så kontakt os på: GSC@ku.dk