Animalsk produktion
Produktion af dyr er en kilde til proteinrig mad, men samtidig en stor belastning for både miljø, biodiversitet og klimaet. Vores forskningsnetværk "Sustainable animal production" arbejder med at udvikle nye metoder og teknologier, der kan skabe en mere bæredygtig dyreproduktion.
I over 10.000 år har mennesker holdt husdyr for at få mælk, æg og kød. Husdyrhold er en del af kulturen for mennesker over hele kloden.
I dag er husdyrhold mange steder blevet en industriel produktion af dyr, der fremstiller proteinrig mad til millioner af mennesker.
Men den industrielle dyreproduktion er en stor belastning for vores miljø og klima. Udledninger af kvælstof, drivhusgasser fra dyrene og skovrydning for at producere foder er blot nogle af den moderne dyreproduktions negative konsekvenser. Og i takt med at verdens befolkning stiger og fortsat efterspørger animalsk protein, vil disse problemer kun vokse de kommende årtier.
Så hvordan sikrer man en mere bæredygtig animalsk produktion? Det undersøger vores forskningsnetværk "Sustainable animal production".
Veje til bæredygtig dyreproduktion
Der findes ikke én simpel løsning på de miljø- og klimamæssige udfordringer ved dyreproduktion. Bæredygtige løsninger må tage højde for både teknologisk udvikling og kulturel tilpasning.
Nye teknologier, genetiske forbedringer, big data, kunstig intelligens og præcisions-landbrug kan alle være med til at gøre den animalske produktion mere effektiv ved blandt andet at optimere dyrkning af jorden og udnytte foderet mere effektivt.På den måde kan man sikre relativt større udbytte og mindre affald, emission og udslip for hver kilo animalsk produkt.
Målet er at finde ud af, hvad der kræves – både i forhold til teknologi, økonomi, produktkvalitet og samfundsværdier – for at skabe en klimaneutral dyreproduktion.
En anden løsning kan være omfattende produktionssystemer baseret på en “reduceret input - reduceret output” filosofi og brug af alternative fodermidler kombineret med ændringer i samfundsværdier og forbrugernes krav.
KU's arbejde med bæredygtig animalsk produktion
I forskningsnetværket "Sustainable animal production" arbejder en række forskere fra forskellige discipliner på KU sammen om at skabe nye løsninger for en bæredygtig animalsk produktion. Målet er at finde ud af, hvad der kræves – både i forhold til teknologi, økonomi, produktkvalitet og samfundsværdier – for at skabe en klimaneutral dyreproduktion og mindske miljøpåvirkningen fra produktion af oksekød, svinekød, kylling, æg og mejeriprodukter.
Forskere i netværket
Arne Henningsen | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Carsten Nico Portefée Hjortsø | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Carsten Thure Kirkeby | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Frida Hastrup | The SAXO Institute | Faculty of Humanities |
Johannes Gulmann Madsen | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Nathalia Brichet | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Peter Karlskov-Mortensen | Department of Veterinary and Animal Sciences | Faculty of Health |
Rebecca Leigh Rutt | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Sunny Mosangzi Xu | Department of Food and Resource Economics | Faculty of Science |
Læs hele beskrivelsen (på engelsk)
Aim
Identify what is needed – in terms of technologies, economy, productquality, and societal values – for a future climate neutral animal production and facilitate interdisciplinary solutions to curb environmental impacts of beef, pork, chicken, egg and dairy production.
Description
Livestock farming systems provide a range of benefits, including provision of protein-rich food, employment, landscape aesthetic value, and cultural identity. However, contemporary animal production systems come with a number of environmental challenges. This includes greenhouse gas emission, leakage of biogeochemical compounds - especially N and P, soy import, land use, and negative impacts on biodiversity. These challenges cannot be ignored, especially as we live in a world where we must expect an increased demand for animal based products due to a growing world population and improved purchasing power in large parts of the world.
Solutions to the environmental challenges in animal production are far from simple and multiple strategies must be explored. On one hand, new technologies, genetic improvement, big data, artificial intelligence and precision livestock farming may decrease input requirements, increase output, and reduce waste, emission and leakage. Hereby we may create a top-tuned efficient industry. On the other hand, extensive production systems based on a “reduced input - reduced output” philosophy and use of alternative feed resources combined with changes in societal values and consumer demands may be another answer to the challenges. Or maybe the best answer is somewhere in between and includes the best of several strategies.
The Thematic Green Solution “Sustainable Animal Production” is designed to explore different scenarios and strategies but also to develop new methods and technologies, qualify them and implement innovative solutions.