17. marts 2025

Biopesticider - bekæmpelse af skadedyr på en mere miljøvenlig måde

BIOPESTICIDER

For at bekæmpe sygdomme og skadedyr har vi brug for et bæredygtigt og miljøvenligt alternativ til syntetiske pesticider. Dette projekt undersøger potentialet i biopesticider samt de videnskabelige, sociale og juridiske barrierer, der kan stå i vejen for at introducere dem som et levedygtigt alternativ.

Man spraying pesticides


Klimaforandringer gør afgrøder mere modtagelige for skadedyr. Mellem 20 og 40 % af de globale afgrødeudbytter går hvert år tabt som følge af skadedyr og sygdomme. For at imødegå dette problem er moderne landbrug i høj grad afhængigt af syntetiske pesticider – med alvorlige konsekvenser for miljøet, brugerne og vores sundhed.

Alene i dansk landbrug blev der alene i 2022 anvendt hele 37 tons insekticider og 39 tons pesticider til overfladebehandling af frø og kartofler. Syntetiske pesticider ender ofte i overflade- og grundvand, og i øjeblikket er mere end 13 % af de danske grundvandsboringer allerede forurenede.

Dette projekt fremhæver det presserende behov for en overgang til mere miljøvenlige plantebeskyttelsesmidler – især biopesticider, der bekæmper skadedyr på en mere miljøvenlig måde. Saponiner udgør i denne sammenhæng en lovende kandidat.

Figure of the project
Figur 1

Tværfagligt projekt

At identificere en miljøvenlig biopesticidkandidat er ét aspekt – men der eksisterer også væsentlige udfordringer i forhold til lovgivning, innovation og social accept, som skal overvindes. Ved at integrere plantebioteknologi, socialantropologi og jura (se Figur 1) sigter projektet mod at opfylde fire mål:

  1. At oversætte komplekse videnskabelige resultater til klare og tilgængelige outputs, som let kan forstås af en bredere målgruppe.
  2. At undersøge graden af social accept blandt udviklere, brugere og forbrugere samt identificere opfattelser og potentielle barrierer for anvendelse.
  3. At gentænke de eksisterende juridiske reguleringsrammer for miljøvenlige plantebeskyttelsesmidler og i forlængelse heraf overveje forbedringer, som kan fremme innovation og skabe incitamenter for udvikling, godkendelse og anvendelse af disse produkter.
  4. At foreslå en integreret tilgang, som kombinerer naturvidenskab, antropologi og jura.

 

  

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os på: GSC@ku.dk