Fields, windmilss, solar panels

CO2 - skurken og løsningen - Hvor skal kulstoffet komme fra?

I denne debat er CO2 anklaget for at være dagens skurk og fremtidens løsning, og bliver her fremstillet for retten. Universitetsforskere er vidner på de teknologiske og samfundsmæssige muligheder. Publikum er anklagere på vegne af industrien, myndighederne og borgerne og udspørger vidnerne, med fokus på kulstofbehov, naturbeskyttelse, og arealprioritering. Hvad ved vi egentlig og hvordan skal vi finde løsningerne?

Udledningen af CO2 til atmosfæren skal stoppes. Det kræver et opgør med brugen af fossilt kulstof og at vi aktivt fjerner CO2 fra atmosfæren. Planter er en billig og effektiv måde at fjerne CO2 på. Men planter kræver landareal, en begrænset ressource, der allerede er overudnyttet i Danmark. Danmark anvender allerede i dag et landareal der langt ovestiger vores fysiske areal fordi vi importerer f.eks. fødevarer, træ og husdyrfoder produceret i udlandet. Vores landareal vil yderligere blive mindre i fremtiden fordi alle politiske bestræbelser peger i retning af, at det produktive landareal skal reduceres betydeligt for at skabe plads til natur, biodiversitet og rent drikkevand – og til de infrastrukturer den grønne omstilling også er afhængig af – Vindmøller, solpaneler, CCS-anlæg osv. Indenfor en beskeden årrække vil der derfor opstå et betydeligt pres på det danske landareal hvis vi skal skabe CO2-neutralitet og kulstof-udtræk, og det pres medfører samtidig at vi alle som borgere vil blive ”deltagere” i og naboer til den grønne omstilling.

Så, hvad er det for udfordringer vi står overfor, hvordan planlægger og prioriterer vi løsningerne, hvordan skaber vi de nødvendige investeringer og den afgørende opbakning i befolkningen?

Debattører:

  1. Claus Beier, Professor, KU
  2. Simon Westergaard Lex, Lektor, KU
  3. Signe Normand, Professor, AU
  4. Emil Dahl Nielsen, Videnskabelig assistent, AU